Kategorie

  • Oolong - pomiędzy niebem a morzem

    Oolong - pomiędzy niebem a morzem

    Trudno chyba o herbatę, która posiada więcej nazw. Na rynku europejskim funkcjonuje między innymi jako Oolong, Ulung, Wulung, Czarny Smok oraz Smocza Herbata. Chińczycy nazywają ją Quing, co jest przepięknym, poetyckim określeniem koloru: pomiędzy niebem a morzem. Z tego względu Oolong zaliczana jest w wielu krajach do odmian herbat niebieskich lub niebieskozielonych.  

    Więcej
  • Miód i owoce duetem idealnym!

    Miód i owoce duetem idealnym!

    Już od dawna znane są właściwości lecznicze miodu.
    Ma on wszechstronne zastosowanie, a najczęściej wykorzystywany jest przy wzmacnianiu odporności w okresie jesienno-zimowym.
    Jeśli dodatkowo dodamy do niego owoce, takie jak: maliny,wiśnie,żurawinę,czarną porzeczkę, uzyskamy idealny duet!

    Więcej
  • Święta w kubku — najlepsze herbaciane dodatki na zimę

    Święta w kubku — najlepsze herbaciane dodatki na zimę

    Z czym kojarzą Ci się święta Bożego Narodzenia? Z kłującą jodłą, ciepłym światłem lampek, smakiem kutii i ryb. A jaki jest aromat Gwiazdki? Pomarańcze, mandarynki, przyprawy korzenne... Każdy dom w grudniu pachnie podobnie, a jednak wyjątkowo i na swój sposób. Poniżej podpowiemy, jakie herbaty i dodatki pozwolą podkreślić aromat świąt i zatrzymać go na dłużej!

     

    Więcej
  • Niecodzienne zastosowania kawy i herbaty

    Niecodzienne zastosowania kawy i herbaty

    Pytanie “do czego służą kawa i herbata” wydaje się trywialne. Ale czy na pewno? Warto wiedzieć, że oba te napoje poza przynoszeniem orzeźwienia, przyjemności i pobudzenia mają kilka nieoczywistych zastosowań. Przydają się w wielu codziennych czynnościach. Zobaczcie sami!

    Więcej
  • Najpopularniejsze przyprawy do herbat

    Najpopularniejsze przyprawy do herbat

    Gdy słupki rtęci na termometrach szybują w dół, znacznie chętniej mamy ochotę na rozgrzewające napoje. Marzy nam się gorąca herbata z dodatkami, która przegoni chandrę i chłód. Jakie dodatki wybrać? Dzisiaj mamy dla Ciebie przegląd najpopularniejszych przypraw, doskonałych na zimę.

    Więcej
  • Herbaty na zimę – rozsmakuj się w owocach

    Herbaty na zimę – rozsmakuj się w owocach

    Nieubłaganie zbliża się sezon jesiennych słot i zimowych mrozów. Nasze myśli coraz częściej będą biegły w kierunku parujących kubków z gorącą, rozgrzewającą herbatą, która ogrzeje zziębnięte dłonie i poprawi nastrój. Najlepiej, gdy napar pachnie i smakuje owocami, przypominającymi minione lato. Jak go przygotować i jakie owoce wybrać?

    Więcej
  • Maślane ciasteczka z herbatą – proste i oryginalne

    Maślane ciasteczka z herbatą – proste i oryginalne

    Herbata smakuje wyśmienicie nie tylko zaparzona w kubku lub filiżance. Niezwykły smak suszu skomponuje się również ze słodyczami – na przykład w postaci aromatycznych i chrupiących ciasteczek maślanych. Przepis znajdziesz poniżej. Robi się je łatwo i dość szybko. Składniki są łatwo dostępne i łatwo je modyfikować, więc zapraszamy do pieczenia!

    Więcej
  • Chudnij zdrowo - herbaty wspomagające utratę zbędnych kilogramów.

    Chudnij zdrowo - herbaty wspomagające utratę zbędnych kilogramów.

    Przeprowadzenie skutecznego odchudzania zwykle nie jest prostym procesem. Wymaga przestrzegania zdrowych nawyków żywieniowych, regularnych ćwiczeń czy rezygnacji z używek. Warto wiedzieć, jak sobie pomóc i gubić kilogramy również przy pomocy bogatych bukietów smaków i aromatów, oferowanych przez herbaty oraz zioła.

    Więcej
  • Herbata po turecku

    Herbata po turecku

    Z czym kojarzy nam się Turcja? Z celem wakacyjnych podróży, wysokimi temperaturami, lazurową wodą i rajskimi plażami? Kulinarne myśli biegną w kierunku kebaba z baraniny? Nie tylko! Nasza odpowiedź brzmi “herbata”!

    Więcej
  • Kawa rozpuszczalna

    Kawa rozpuszczalna

    Kawa rozpuszczalna jest obecna na rynku od lat 50 XX wieku, więc jest stosunkowo nowym produktem. Istnieją aż trzy wersje historii jej wynalezienia i trzy osoby, którym przypisywana jest receptura. Są to: Japończyk Sartori Kato, Brytyjczyk George Washington z Gwatemali i Nowozelandczyk, David Strang. Jej rozwojowi przysłużyli się brazylijscy potentaci kawowi, którzy chcieli znaleźć sposób na przechowywanie nadprodukcji kawy. W ten sposób powstało Nescafé. Amerykańscy żołnierze pili ją na frontach II wojny światowej i polubili ją na tyle mocno, że na potrzeby aprowizacji armii wykupiono roczną produkcję.  

    Więcej
  • Kawa zielona

    Kawa zielona

    Wbrew obiegowej opinii zielona kawa nie jest osobnym gatunkiem. To dokładnie te same ziarna, które codziennie dają ciemnobrązowy napój milionom ludzi na całym świecie. Zielona kawa różni się od pozostałych tym, że nie poddaje się jej procesowi palenia.  

    Więcej
  • Kawa palona

    Kawa palona

    Zanim zielone ziarna kawy trafią na stół w postaci aromatycznej, budzącej do życia „małej czarnej”, muszą przebyć długą drogę. Jej kluczowym elementem jest proces palenia. Właśnie jemu zawdzięczamy unikalny zapach i smak naparu. 

    Więcej
  • Napar kraju kwitnącej wiśni - wszystko o herbatach japońskich

    Napar kraju kwitnącej wiśni - wszystko o herbatach japońskich

    Herbaciane tradycje w Japonii są wciąż bardzo żywe. Poza sake zielona herbata stanowi napój narodowy Japończyków. Jest napojem tak popularnym, że krajowe uprawy nie są w stanie sprostać potrzebom i konieczny jest import.

    Więcej
  • Jaką kawę pić latem?

    Jaką kawę pić latem?

    Latem mamy zdecydowanie mniejszą ochotę na gorące napoje. Co robić, jeśli chęć na codzienną dawkę kofeiny nie zmniejsza się wraz ze wzrostem temperatury? Mamy kilka sposobów na kawę w upalne dni!

    Więcej
  • Lato w szklance, czyli wszystko, co chcesz wiedzieć o mrożonej herbacie

    Lato w szklance, czyli wszystko, co chcesz wiedzieć o mrożonej herbacie

    Nadszedł upragniony czas – lato w pełni, przed nami wakacje i sezon urlopowy. Wysokie temperatury sprawiają, że chętniej sięgamy po zimne, orzeźwiające napoje. Czy herbata, kojarząca się głównie z jesienią i zimą, powinna powędrować w odstawkę? Wręcz przeciwnie! To doskonały napój na upały, jeśli wiesz, jak go przygotować!

    Więcej
  • Polska historia herbaty

    Polska historia herbaty

    Wiadomo, że herbata pochodzi z Azji i ma na tym kontynencie długą i bogatą historię. Zastanawialiście się kiedyś, jak i kiedy szlachetny napar zagościł w polskich domach? Jeśli macie ochotę się dowiedzieć, zapraszamy do czytania.

    Więcej
  • Herbata dla Twojej urody

    Herbata dla Twojej urody

    Działania zdrowotne herbaty oraz jej niepowtarzalne bogactwo i różnorodność smaków nie są już raczej dla nikogo tajemnicą. A już na pewno nie dla naszych czytelników. Ale czy wiecie, jak wykorzystać dobroczynną moc suszu w służbie urody? Mamy kilka podpowiedzi!

    Więcej
  • Biała herbata

    Biała herbata

    Biała herbata jest gatunkiem najszlachetniejszym i najbardziej cenionym przez koneserów. Jej produkcja odbywa się głównie w Chinach, według receptury znanej od wieków. Niezwykły, srebrzystobiały kolor zawdzięcza specyficznemu procesowi zbioru.

    Więcej
  • Fakty i mity o herbacie

    Fakty i mity o herbacie

    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Towarzyszy nam każdego dnia, w wielu odsłonach i gatunkach. Nic więc dziwnego, że narosło wokół niej wiele mitów. Dzisiaj rozprawimy się z kiloma z nich. Co jest prawdą, a co nie?

    Więcej
  • Czerwona Cesarzowa

    Czerwona Cesarzowa

     Herbata czerwona znana jest od czasów chińskiej dynastii Tang. Pierwotnie jej smakiem mógł cieszyć się wyłącznie cesarz – za jej spożycie zwykłemu śmiertelnikowi groziła nawet kara śmierci. Dzisiaj każdy z nas może skosztować tego wyjątkowego napoju. Co czyni go takim?

    Więcej